Nico p.r Bakker LOGO
Responsive image

BELEGGER.NL

LANGE AEX IS O.K.

De beursindices wereldwijd hebben de afgelopen drie weken flinke klappen gehad. Vooral deze week werden er grote verliezen genoteerd. Op de AEX dag- en weekgrafiek zijn de trends dan ook neerwaarts gericht. Als ik daarentegen een blik werp op mijn AEX Maand Marktlens, dan mogen de huidige bewegingen bestempeld worden als gezonde correctiebewegingen in de uptrend. Voor de lange termijn beleggers ziet het plaatje er dan ook prima uit en dienen zich binnenkort mooie koopkansen aan. Kijkt u met mij mee hoe de maandgrafiek er momenteel bij staat.

Solide uptrend
De ‘lange AEX’ bevindt zich al geruime tijd in positief vaarwater. Dit komt duidelijk tot uiting in het ingetekende trendkanaal. Nadat de spelers erin slaagden de blauwe gemiddeldelijn opwaarts te breken in medio 2012, ging er op mijn Maand Marktlens een uptrend van start. Vanaf dat moment is de index hard opgelopen. Met twee volledige upswings wonnen de bulls in korte tijd zo’n 100 punten en ging de index naar ruim 400 punten. In de eerste negen maanden van dit jaar liep de index wel wat op, maar de stijgingsdrang verminderde aanzienlijk. Deze maand komt dat wel heel sterk naar voren. Met een flinke zwarte candle nemen de beren het heft in handen en is er een stevige correctiebeweging gestart. De afstand tot de gemiddeldelijn wordt zodoende verkleind en ook de RSI is teruggezakt tot aan de 50-lijn, veelal een mooi moment om weer op te veren. Als er in november weer een witte candle wordt geplaatst boven de gemiddeldelijn, dan wordt er een hogere bodem gevormd en kan de uptrend worden vervolgd richting in eerste instantie de rode lijn op 426. Mochten de spelers er onverhoopt niet in slagen een hogere bodem neer te zetten boven de blauwe gemiddeldelijn op 350, dan komt er een einde aan de jarenlange uptrend. Dit is echter minder waarschijnlijk. 

Koopjesjacht
Voor lange termijn beleggers waren de afgelopen jaren prima beleggingsjaren. De huidige correctie biedt voor hen binnenkort opnieuw een geschikt instapmoment. Bij een hogere bodem boven de gemiddeldelijn op 350 wordt immers de lange termijn uptrend bevestigd en kan er weer richting het noorden worden gekoerst. Ondanks de beukende beren op de dag- en weekgrafiek, geeft mijn Maand Marktlens aan dat de positieve lange termijn vooruitzichten vooralsnog niet in gevaar komen. Dat zal u gerust stellen als de maandgrafiek uw navigatieniveau is.

 

Disclaimer:

Nico Bakker (www.nicoprbakker.nl) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan The Royal Bank of Scotland(www.rbs.nl/markets).

De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker geven zijn technische mening weer over het betreffende item in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Zijn beloning staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie. 

 

 

 

 Nico Bakker foto