Columns Belegger.nl

Als analist en columnist verzorg ik wekelijks een column op Belegger.nl

Dit is een korte analyse van een interessante technische bevinding, veelal een uitdagend koersverloop van een van de BNP Turbo fondsen. Het kan voor een actieve doe-het-zelf belegger een coaching tip zijn.

Traditioneel koersverloop Arcelor Mittal - 18 januari 2019

Vrijdag 11 januari 2019

www.belegger.nl

Traditioneel koersverloop Arcelor Mittal

Na een uptrend die overging in een meer zijwaarts koersverloop volgde uiteindelijk een doorbraak van de SMA en steunzone, waarna een patroon van lagere toppen en bodems in gang werd gezet. Na een forse beweging volgt doorgaans traditiegetrouw een pullbackfase. Zo ook in Arcelor Mittal en derhalve kunnen actieve beleggers gebruik maken van de herstelfase met koopposities. We bekijken het charttechnische plaatje om de kansen te duiden.

Zijwaartse fase
In de eerste helft van 2018 bewoog de koers van Arcelor voornamelijk zijwaarts tussen circa 24 en 31+. Een mooie brede range met voldoende mogelijkheden voor de actieve belegger. In de tweede helft werd de bandbreedte wat krapper, de topzone werd immers verlaagd naar 28+, maar de steunzone bleef rond 24 nog lange tijd intact. Een neerwaartse doorbraak van de steun bracht de koers recent tot 17+ waar inmiddels een bodem is geplaatst.

Klassieker
De sterke afdaling eindigde met een Hammer candle patroon met witte body. Daarbij valt een aantal dingen op. Ten eerste de bodemvorming rond het oude swing Low van 2017 dat uitstekend dienst heeft gedaan als referentiepunt, ten tweede de enorme afstand ten opzichte van de SMA lijn, een teken van overdreven sentiment, dat ten derde wordt ondersteund door de rangen en standen in de indicatoren die aangaven dat bodemvorming voor handen lag. Een rebound ging dan ook van start met sterke witte candles richting het 38,2% Fibonacci niveau op 21+. Daarna ligt er ruimte voor een klim richting de oude steunzone rond 24 waarboven tevens de dalende SMA ligt. Al met al een prima kans voor reboundspelers om het herstel mee te pakken. Zodra er echter zwarte candles op de weekgrafiek verschijnen is het wellicht gedaan met het herstel en kunnen de beren terugkeren op het veld.

 

Als TA coach volg ik dagelijks de bewegingen van dit fonds en bericht ik hierover met Tweet berichten onder de naam TheDailyTurbo. U kunt mijn Tweet service ook gebruiken als TA vraagbaak.

 

Copyright c 2014 by Nico p.r. Bakker All Rights Reserved powered by Webdesignbureau Hurby & CHARIMSA DESIGN INTERNATIONAL