Columns DFT.nl

NIEUW: elke week een TA Coaching Tip, ofwel duiding en bespreking van een interessante chart van een index, fonds, grondstof of valuta die een kans herbergt voor de actieve belegger. Ik volg hierbij de regels van het Dashboard Beleggen en zal mijn toelichting larderen met extra coaching informatie indien mogelijk. Dit is dan kennisoverdracht op het gebied van technische analyse. Learning all the time…...

Galapagos koopkans van 100 naar 130 - 24 april 2019

woensdag 24 april 2019

www.dft.nl

Galapagos, koopkans van 100 naar 130

 

Onlangs haalde Galapagos de pers door een geweldig resultaat met een onderzoek naar een specifiek geneesmiddel. Het publiek reageerde euforisch en dat kwam natuurlijk tot uiting in de koers. In tijd van enkele dagen een koersstijging van ruim 30%, dat maak je niet elke dag mee. Maar charttechnisch was het een chaos, de koerssprongen waren zo wispelturig dat ik geen verantwoord scenario kon schetsen. Maar dat is nu anders. De rook is opgetrokken, de rust keert terug, nu kan Galapagos ook technisch gezien flink scoren. Ik zal de verwachte koersroute voor u uitstippelen, waarbij ik gebruik maak van de maandgrafiek.

 

Uitzoomen

Als het koersverloop erg wispelturig is, ofwel weinig trend maar veel turbulentie, dan zie je door al het stof niet goed wat de route is. Je kunt dan wel wachten met de gedachte “Laat een troebele grafiek liggen, dan wordt het vanzelf helder”, maar dat is niet handig. Het is beter om op een hoger niveau te navigeren, waardoor je letterlijk de grotere lijnen ziet. In geval van Galapagos pak ik de maandgrafiek er bij om de route te kunnen schetsen die dan logischerwijs valide is voor een langere termijn. En dat is weer interessant voor fundamentele beleggers, een maandchart sluit beter aan bij hun belevingen en bevindingen.

 

Positieve ondertoon

Als we de maandchart bekijken dan zien we vanaf begin 2015 een mooie serie hogere toppen en hogere bodems, keurig begeleid door de lijnen van een stijgingskanaal. De trendmatigheid ofwel de bereidheid om overtuigend richting te kiezen en dat ritme vast te houden, is niet bijster groot. De beweeglijkheid ofwel volatiliteit is wel groot, getuige de lengte van de bodies en vooral de sprieten aan de bodies. Maar, zoals gezegd, als je op afstand het koersverloop bekijkt dan overheerst een stijgingstendens.

 

Upswing

De positieve ondertoon wordt bevestigd door mijn swingteller, die vorige maand een nieuwe upserie is gestart. Met de huidige voortgang is het aannemelijk dat in de komende maanden de upswing een vervolg krijgt, mede gevoed door de RSI die als spanningsmeter positief momentum meet. Tel daarbij op dat de gemiddelde lijn een stijgende hellingshoek vertoont en kom dan tot de conclusie dat de Up status op het Dashboard valide is. Dit alles is natuurlijk een lekker windje in de rug van de bulls.

 

Verwachte koersroute

Allemaal positieve bevindingen, waarbij ik nog moet vermelden dat het technische fenomeen ‘oude weerstand wordt nieuwe steun’ op dit maandveld regelmatig geldt. Naar alle waarschijnlijkheid nu al bij de 100 passage, ik heb de hulplijn reeds ingestippeld. Dit impliceert dat in de komende maanden reeds bij 100 steun gevonden kan worden, exact midden in het stijgingskanaal en dat er een stijgingspotentieel tot 130 zichtbaar is, gelijk aan de bovenkant van het stijgingskanaal. Dit alles verklaart te titel van mijn column “Galapagos, koopkans van 100 naar 130”. Succes als u als lange termijn trendvolgende belegger de bulls een handje wil helpen.

 

 

 

Copyright c 2014 by Nico p.r. Bakker All Rights Reserved powered by Webdesignbureau Hurby & CHARIMSA DESIGN INTERNATIONAL