Columns DFT.nl

NIEUW: elke week een TA Coaching Tip, ofwel duiding en bespreking van een interessante chart van een index, fonds, grondstof of valuta die een kans herbergt voor de actieve belegger. Ik volg hierbij de regels van het Dashboard Beleggen en zal mijn toelichting larderen met extra coaching informatie indien mogelijk. Dit is dan kennisoverdracht op het gebied van technische analyse. Learning all the time…...

Goud gaat glanzen - 6 maart 2019

woensdag 6 maart 2019

www.dft.nl

Goud gaat glanzen…..

 

Op mijn speurtocht naar interessante charts die kansen en bedreigingen herbergen, stuitte ik op de weekgrafiek van goud. Mijn belangstelling werd gewekt, want ik zag een aanstaande ofwel voorwaardelijke koopkans. Ik zal de grafiek voor u duiden en aangeven wat binnenkort de meest waarschijnlijke route zal zijn zoals geïndiceerd door mijn marktlensindicatoren.

 

Rebound, breakout en pullback

De grafiek toont een aantal interessante bewegingen, elk met hun eigen titel. Zo is daar de opleving ofwel rebound in de downtrend vanaf afgerond 1200 tot aan de gemiddelde lijn op 1290. Na een lichte aarzeling passeerden de bulls vervolgens de SMA lijn en startten zij een zogenaamde breakout beweging, ofwel de eerste stap in een zo mogelijk nieuwe uptrend. De breakout droogde op bij de spike weerstand op 1350, waarna een pullback volgde die thans in volle gang is. Deze pullback moet binnenkort aantonen of de recente uitbraak valide is en dat er daadwerkelijk een serie hogere toppen en hogere bodems van start kan gaan.

 

Nieuwe uptrend

De huidige terugval moet binnenkort opdrogen op of boven de SMA lijn, tevens een 38,2% Fibonacci retracement en dus extra vangnet om de bulls in de race te houden. De swingteller noteert in het rood en bevestigt hiermee de huidige correctieve fase. De RSI als spanningsmeter zakt rap tot aan de 50-lijn en zou daar reeds bodemvorming kunnen aankondigen. Als er deze week of komende week een witte candle verschijnt op of boven 1290, dan zijn bodemstampers actief en krijgen de bulls de gelegenheid een uptrend te starten met 1350 als eerste koersdoel. Op termijn wordt dan 1400 haalbaar.

 

Voorwaardelijke koopkans

De oplettende lezer heeft al lang in de gaten waarom ik in de inleiding schrijf over een aanstaande of voorwaardelijke koopkans. De pullback is immers nog niet afgerond, dus er is altijd een kans dat bodemstampers falen en dat de recente uitbraak een valse beweging van de markt is. Nu willen speculatief ingestelde goudzoekers wellicht anticiperen op bodemvorming op de plek op de grafiek waar je dat normaal gesproken mag verwachten. Zij kunnen dan tegen een scherpe prijs aankopen doen als daarna de bulls daadwerkelijk in actie komen. Defensief ingestelde trendbeleggers wachten op de eerstvolgende witte candle om aankopen te overwegen. Zij betalen een hogere prijs, maar daar staat meer zekerheid en een langere nachtrust tegenover. Aan u de keuze, succes!

 

 

 

Copyright c 2014 by Nico p.r. Bakker All Rights Reserved powered by Webdesignbureau Hurby & CHARIMSA DESIGN INTERNATIONAL