Columns DFT.nl

Als analist en columnist verzorg ik wekelijks een column op DFT.nl

Dit is doorgaans een uitgebreid artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse,waarbij kennisoverdracht centraal staat.
Al met al een waardevolle inspiratiebron voor de actieve belegger.

Slotoffensief 2017 - 6 december 2017

woensdag 6 december 2017

www.dft.nl

Slotoffensief 2017      

Met nog krap een maand te gaan luidt natuurlijk de hamvraag of er nog een slotoffensief komt op de aandelenvelden. De maandcharts van S&P500, Nikkei en AEX herbergen het antwoord. Ik zal deze charts voor u duiden en aangeven wat de meest waarschijnlijke route is richting de jaarultimo.

Prachtig S&P500 sentiment
De brede VS indicator bevindt zich al maandenlang in positief vaarwater. Er is sprake van een sterke positieve ondertoon en de verwachting is dan ook dat deze index, behoudens milde correcties, verder noordwaarts zal verlopen. Wat zijn zoal de positieve technische ingrediënten? Er is een mooie serie hogere toppen en hogere bodems gaande boven een fier oplopende SMA lijn en ingetekende trendlijn. Met de trendmatigheid zit het dus wel goed, er wordt prima richting gekozen. Hierdoor verschijnen er ook regelmatig volledige upswings op de chart. Thans is al weer een nieuwe upswing gestart, getuige de +1 stand op de swingteller. Ook de RSI als spanningsmeter onderschrijft de dominante positie van de bulls. De rode lijn beweegt gestaag boven de 50-lijn met de OS-lijn daar aan vastgeplakt. Al met al dus positieve spanningen die meehelpen de koers noordwaarts te stuwen. Er is één minpuntje te melden en dat is de afstand van de candle met de gemiddelde lijn. Deze is relatief groot, dus een extra aanloopje is toegestaan, zonder dat de trend in gevaar komt. De RSI stuurt aan op wat milde correctietikken, dus de december candle zou wel eens zwart kunnen kleuren. Dit past niet bij een slotoffensief. Dus slechts en alleen bij een witte candle, hetgeen het geval is bij koersvorming boven 2.645, zullen de bulls richting de jaarultimo voor extra glans zorgen.  

Nikkei toont uptrend
De maandgrafiek van deze beursbarometer toont enerzijds een sterke trendmatigheid en anderzijds een heftige turbulentie ofwel beweeglijkheid. Alle marktlens indicatoren staan in een plusstand, dat behoeft verder geen toelichting. Subjectief en objectief ziet de technische conditie er prima uit, hogere koersen liggen in lijn der verwachting. Op de maandgrafiek ziet u een rode streep op 22.750, gelijk aan een top in 1996. Dit zou een rem op de huidige bullenparade kunnen zijn, juist ook omdat de maandcandle zwart kleurt. Dus wat betreft het slotoffensief geldt dezelfde voorwaarde als bij de S&P500 index. De candle moet wit kleuren (boven 22.917) om richting de jaarultimo nog wat extra punten te kunnen scoren.

AEX 564 horde
De ondertoon op het AEX maandspeelveld is al geruime tijd positief, hetgeen duidelijk tot uiting komt in het koersverloop in het stijgende trendkanaal. In de zomermaanden was er sprake van een stabilisatiefase, maar vanaf de hogere bodem op 506 is opnieuw de weg omhoog ingeslagen. Inmiddels staan alle marktlensindicatoren in de plus, de UP status houdt zijn glans. De indicatoren herbergen dus meer stijging voor de beursbarometer, maar kijk goed naar de charttechnische conditie. De bovenkant van het stijgingskanaal is in november met een zwarte candle aangetikt, terwijl op krap 564 een rode streep ligt, gelijk aan de top in 2007. Deze twee bevindingen zouden de bulls kunnen remmen, hetgeen dan een domper op de euforie behelst. Kortom, de kans is aanwezig dat de genoemde weerstand en top wordt opgezocht. Maar dat zou voor de bulls wel eens aanleiding kunnen zijn om te pauzeren. De kleur van de december candle zal aan moeten geven of de markt daadwerkelijk rijp is voor een top. Mocht het daarentegen lukken om de weerstand te slechten, dan komt er ruimte vrij voor een vervolg van de lange termijn uptrend richting de top in 2000 die maar liefst op 703 ligt. Al met al een cruciaal kantelpunt die 564 passage, breken of draaien voor de bulls aldaar in december.

 

Copyright c 2014 by Nico p.r. Bakker All Rights Reserved powered by Webdesignbureau Hurby & CHARIMSA DESIGN INTERNATIONAL