Columns DFT.nl

NIEUW: elke week een TA Coaching Tip, ofwel duiding en bespreking van een interessante chart van een index, fonds, grondstof of valuta die een kans herbergt voor de actieve belegger. Ik volg hierbij de regels van het Dashboard Beleggen en zal mijn toelichting larderen met extra coaching informatie indien mogelijk. Dit is dan kennisoverdracht op het gebied van technische analyse. Learning all the time…...

TomTom en de magneetkoers - 23 januari 2019

woensdag 23 januari 2019

www.dft.nl

TomTom en de magneetkoers

Een nieuw Kuifje boek? Nee, maar wel een passende titel voor het koersverloop van TomTom. Internetpagina´s staan vol met nieuws over dit bedrijf, vooral fundamenteel nieuws waar ik mij niet mee zal bemoeien. Ook krijg ik veel tweets binnen over vermeende malversaties binnen het bestuur van dit bedrijf. Ook dat laat ik links liggen. Wat ik natuurlijk wel met beide handen aanpak is een technische analyse van het koersverloop. En dan blijkt dat 8,00 een magische werking heeft op beleggers. Maar voor hoe lang nog?

 

Grillig koersverloop

Ik beoordeel de kwaliteit van een grafiek veelal op basis van twee elementen, te weten trendmatigheid en beweeglijkheid. Wat de trendmatigheid van de TomTom koers betreft is er sinds 2016 weinig richting te herkennen. TomTom doet wat dat betreft zijn naam geen eer aan. Geen mooi proces van hogere toppen en hogere bodems, of andersom, maar eerder een grillige trading range met afgerond 6,00 als bodemlijn en 10,00 als toplijn. Maar als ik inzoom op het koersverloop vanaf eind 2017 dan is toch wel een dalingstendens zichtbaar. Dus toch een aarzelende route richting het zuiden.
De beweeglijkheid is daarentegen wel duidelijk aanwezig. De koers zwiept heen en weer, forse uitslagen omhoog en omlaag, vele sprietige candles, twee handen aan het stuur als je posities hebt uitstaan, er wordt nogal wat navigatievaardigheid van de beleggers gevraagd.

 

Magneetkoers

Al het fundamentele nieuws wordt door de markt geabsorbeerd en de finale resultante van dit informatie absorptieproces is de koers, althans zo luidt de aanname in technische analyse land. En dan blijkt dat na wat zwiepers omhoog en omlaag, kennelijk wat schrikreacties, de koers steeds weer terugkeert naar de 8 zone. Niet geheel verwonderlijk ligt daar de weekly SMA in het veld, de dynamische trendlijn die nu meer dienst doet als kleeflijn. Zowel beer als stier klampen zich vast aan de sleepkabel, ze durven kennelijk niet los te laten. Ook deze week weer een forse zwarte candle met de bovenkant van de body nog net vastgekleefd aan de SMA lijn, de bulls aan een zijden draadje.

 

Geen beleggingskansen

Voorgaande bevindingen leiden tot de conclusie dat het technische landschap niet uitnodigend is voor trendbeleggers, want er is immers geen trend. Ook voor swingtraders is de chart minder interessant, want na een zwieper keert de koers weer rap terug naar de SMA lijn, je kunt daar nauwelijks op reageren. Kortom, geen beleggingskansen, laat TomTom maar voor wat het is. Investeer maar in fondsen die wel een trend laten zien, liefst met weinig turbulentie, dat is veel interessanter.

 

 

 

 

Copyright c 2014 by Nico p.r. Bakker All Rights Reserved powered by Webdesignbureau Hurby & CHARIMSA DESIGN INTERNATIONAL