Lekker makkelijk met Galapagos

Het is wel heel makkelijk om over Galapagos te schrijven deze week. Eigenlijk ook gewoon inspiratieloos want wat moet je neerpennen over een uptrend zonder eind? Okay, er ligt misschien wat topvorming op de loer. Toch is Galapagos ook voer voor discussie tussen aanhangers van ‘Buy and Hold’ of het kamp dat een meer actieve benadering toejuicht zoals met Dashboard Beleggen. Daarom deze week een toelichting op een specifiek Dashboard onderdeel  aan de hand van de chart van Galapagos.

Schermverslaafd
“Buy and Hold is dood”, riep een collega zo’n twee jaar geleden. En daarin gaf ik hem gelijk, al moet ik zeggen dat 2019 voor veel aandelen toch wel een uitstekend Buy and Hold jaar was, al is dat natuurlijk makkelijk gezegd achteraf. Maar met het oog op 2007, 2008 en de flinke tik eind 2018 is het inderdaad de vraag of ‘Buy and hold tot in de eeuwigheid’ geschikt is als strategie. Uiteraard mag u dat helemaal voor uzelf invullen. Wij houden in ieder geval vast aan ons Dashboard met als voordeel dat daar tijdig een exit signaal verschijnt als het even wat minder gaat. Natuurlijk, u vangt dan niet de bodem of haalt niet de top, dat laat ik over aan de schermverslaafden, maar u pakt in ieder geval een significant deel van de uptrend mee zonder dat u dramatische verliezen zoals in 2007/2008 hoeft mee te maken.

Over de analyse van Galapagos kan ik kort zijn: de uptrend is valide. Galapagos is echter wel een prima voorbeeld voor goed gebruik van de swingteller als specifiek Dashboard onderdeel.  De swingteller heeft als groot voordeel dat het winnaars laat lopen en verliezen afkapt. In onze backtests zijn de gemiddelde winst en het gemiddelde verlies eigenlijk altijd goed. Indien de trade niet loopt, geeft de swingteller dat immers snel genoeg aan en winnaars blijven in stand. Kijkt u maar eens mee op de grafiek. Halverwege 2019 een EL, een XL in augustus, van november tot december weer long, en begin 2020 weer long. In het geval van een heerlijke uptrend, kunt u met het Dashboard een groot deel van de trend meepakken. En in combinatie met de daggrafiek zijn de entries soms net even beter te timen. Ik daag u derhalve uit eens te onderzoeken of u dat kunt integreren in uw eigen persoonlijke strategie.

Coaching
Nou vooruit, dan toch nog een coaching overweging. Voor Galapagos geldt dat lopende koopposities kunnen worden aangehouden en dat u bij dips kunt overwegen extra aankopen te doen. Daarbij zijn de krijtstrepen op 200 en 220 prima referentieniveaus. Gezien de forse bewegingen rond jaarcijfers is het wellicht verstandig daar rekening mee te houden in uw positie management. Voor een exit kunt u de swingteller volgen, dat is geen holy grail, maar voorkomt wel verliesdrama’s, hoofdpijn of zelfs nachtmerries.

Dagelijks kunt u in onze Dashboard publicatie de actuele Dashboard condities en ontwikkelingen volgen. Heeft u tussentijds vragen over de koersvorming ? Via Twitter @TheDailyTurbo informeren wij u graag en houden u verder op de hoogte.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van Brent Oil

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.