Ik gebruik steevast de lineaire prijsas op elke grafiek, ofwel een as verdeeld in gelijke afstanden of eenheden, een absolute as dus. Nu zijn er ook analisten die beweren dat je met een logaritmische, ofwel procentuele prijsas moet werken. Is dat nuttig? Ik heb sterk mijn twijfels, lees maar verder.

Laat ik beginnen met een simpele vraag. Is de afstand van 100 naar 200 kleiner, gelijk, of groter dan de afstand van 500 naar 600? U glimlacht, in beide gevallen 100, dus gelijk. Maar procentueel gezien een enorm verschil, van 100 naar 200 is 100%, van 500 naar 600 slechts 20%. Dit laatste doet de log prijsas, die laat zien dat een beweging van 500 naar 600 veel kleiner is. En dat is mijns inziens een grafiek illusie. Het is toch in beide gevallen gewoon 100 punten?

Een volgende ilussie is het verschijnsel trendlijn en trendkanaallijn. In de afbeelding hierboven staat de AEX met lineaire prijsas afgebeeld met in de grafiek een stijgend trendkanaal ingetekend over de bodems en toppen. Netjes zoals dat hoort met als resultaat een strak kanaal. Datzelfde stijgingskanaal ziet er in de afbeelding onderaan heel anders uit. De logschaal zorgt er voor dat de kanaallijnen convergeren en dus een eerdere uitbraak uit het kanaal suggereren, hetgeen niet de werkelijkheid is.

Mijn steun- en weerstanden zijn gelijk op beide charts, dat moge duidelijk zijn, want het zijn absolute waarden. Maar kijk eens naar de ruimte tussen de steun- en weerstandstrepen. Ik heb het niveau van 632 en de Corona dip naar 389 met een blauwe balk geaccentueerd. Dan lijkt op afbeelding 2 de Corona klap een stuk minder dramatisch. Maar dat is toch een verkeerd beeld van de werkelijkheid? Hou jezelf niet voor de gek door te stellen dat een koersval op een logchart minder erg is.

Om u af te houden van de logschaal ter ondersteuning de volgende oneliner: “Een belegger eet van centen, niet van procenten”. Bent u op zoek naar meer oneliners, tegelwijsheden of stof tot nadenken, ga dan naar www.nicoprbakker.nl/scheurkalender/

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!